BANER.jpg

Intencje Papieskie

Za współczesnych męczenników
Módlmy się za tych, którzy w różnych częściach świata narażają swoje życie z powodu Ewangelii, aby rozpalali Kościół swoją odwagą i misyjnym entuzjazmem.

Warto odwiedzić

Licznik

Sprawozdanie z działalności

Liturgicznej Służby Ołtarza parafii MB Królowej Polski w Rzeszowie

1. Struktura

Liturgiczna Służba Ołtarza przy parafii MB Królowej Polski w Rzeszowie liczy obecnie 40 osób. Naszym opiekunem od 2011 r. jest ks. Paweł Liszka.

W skład naszej wspólnoty wchodzi: 1 animator, 5 kandydatów na animatorów, 9 lektorów, 24 ministrantów i 1 kandydat na ministranta. W ciągu ostatnich pięciu lat do grona ministrantów zostało przyjętych 27 chłopców, a swoją posługę zakończyło 19 osób.

2. Formacja

Pierwszym i podstawowym działaniem, mającym na celu kształtowanie oraz przygotowanie młodego chłopca do posługi ministranckiej, są zbiórki dla kandydatów na ministrantów.

Odbywają się one zazwyczaj w każdą środę o godzinie 17:00 i trwają 45 minut.

Przede wszystkim do służby przy ołtarzu zapisują się chłopcy zaraz po Pierwszej Komunii Świętej. Z tego względu okres trwania formacji, przed pełnym przyjęciem do grona Liturgicznej Służby Ołtarza, trwa około 6 miesięcy. W tym czasie kandydaci mogą uczestniczyć w Eucharystii wraz z ministrantami przyglądając się ich służbie. Etap ten jest jednym z najważniejszych z tego względu, że wtedy młody człowiek poznaje piękno liturgii i uczy się posługiwania podczas Mszy Świętej. Wtedy także rozpoczyna się proces kształtowania świadomości głębi i znaczenia wiary oraz tworzenia wartości.

Po uroczystym przyjęciu do grona Liturgicznej Służby Ołtarza, chłopiec staje się pełnoprawnym ministrantem. Od tej chwili uczestniczy w cotygodniowych zbiórkach, które odbywają się w środy po wieczornej Mszy Świętej. Mają one charakter formacyjny i w cyklu czterotygodniowym podejmowane są podczas nich poszczególne tematy: Liturgia, Słowo Boże, modlitwa i sprawy bieżące. Mają one na celu pogłębiać naszą wiarę, modlitwę i posługę oraz scalać tworzoną wspólnotę.

Oprócz zbiórek filarem trwania w ministranturze jest uczestnictwo w Eucharystii. Kolejną istotną formą na drodze formacji duchowej są wyjazdy wakacyjne. Podczas nich ministranci mogą zdobyć specjalizację w poszczególnych stopniach i posługach. Ponadto mają szansę na ożywienie swojej wiary i przeżycie rekolekcji, które napełniają siłą na kolejny rok posługi. Chęć uczestnictwa w tego typu turnusach jest wyrazem posiadania świadomości, że pełniona funkcja w Kościele jest istotna i należy ją pielęgnować oraz szkolić się do jej lepszego wypełniania.

Dlatego to kolejno w poszczególny latach frekwencja w wyjazdach wakacyjnych wyglądała następująco: 2012 r. ? 23 osoby, 2013 r. ? 26 osób, 2014 r. ? 18 osób, 2015 r. ? 30 osób.

Gdy ministrant kończy szkołę podstawową zaczyna przygotowywać się do posługi lektora. Na początku czyta Słowo Boże poza niedzielą, aby oswoić się z nowym wyzwaniem jakim jest poprawne przekazywanie treści tekstów. Kluczowym elementem w formowaniu do tej posługi jest kurs lektorski odbywający się podczas ferii zimowych w Kotani.

Przyszły lektor uczestniczy w wyjeździe w celu kompletnego zaznajomienia się z poprawnym i odpowiednim czytaniem Słowa Bożego podczas Eucharystii. W czasie turnusu kształtuje także swoją duchowość poprzez Eucharystię, wykłady tematyczne oraz czuwania modlitewne. Jest to również czas na stworzenie nowej wspólnoty, zawierania nowych znajomości i pięknej alternatywy spędzania ferii.

W następujących latach liczba ministrantów pragnących zostać lektorami, która uczestniczyła w kursie przedstawiała się następująco: 2012 r. ? 7 osób, 2013 r. ? 9 osób, 2014 r. ? 4 osoby, 2015 r. ? 3 osoby, 2016 r. ? 2 osoby.

Po odbyciu kursu lektorskiego kolejnym ważnym wydarzeniem jest udzielenie błogosławieństwa w Katedrze przez Biskupa Diecezjalnego. Po tak dokładnym przygotowaniu nowy lektor może w pełni służyć Chrystusowi i Kościołowi poprzez czytanie Słowa Bożego podczas Liturgii.

Ostatnim etapem na drodze formacji jest intensywne przygotowanie do pełnienia funkcji animatora. Jest to posługa przeznaczona dla osób które chcą dobrowolnie pracować dla wspólnoty Liturgicznej Służby Ołtarza poprzez szczególną pomoc i zaangażowanie w swojej parafii, prowadzenie ministrantów przez wcześniejsze stopnie formacji i formowanie ich na turnusach wakacyjnych jak i zimowych.

W naszej parafii, po rocznym przygotowaniu, krzyż animatora przyjęły 2 osoby w 2012 roku ? obecnie zakończyły one swoją czynną posługę w Liturgicznej Służbie Ołtarza.

W 2014 roku, po dwuletnim przygotowaniu krzyż animatorski przyjęła jedna osoba, która posługuje do chwili obecnej i jest jedynym czynnym animatorem w parafii.

Ponadto 5 lektorów kończy drugi rok przygotowań do przyjęcia krzyża animatorskiego w bieżącym roku.

Kurs animatorski i liczne dni skupienia przed, jak i po otrzymaniu krzyża animatorskiego pomagają w kroczeniu właściwą drogą wiary, modlitwy i posługi oraz dają szansę na zdobycie specjalistycznej wiedzy na temat celebracji różnych form liturgii.

3. Sposób Funkcjonowania

Liturgiczna Służba Ołtarza w naszej parafii funkcjonuje w sposób bardzo dobry i zorganizowany, w głównej mierze dzięki moderatorowi ? ks. Pawłowi Liszce.

Wszyscy ministranci i lektorzy podzieleni są na grupy, które wyznaczają rotacyjne służenia na Mszach niedzielnych, dzięki czemu na każdej niedzielnej Eucharystii jest przynajmniej dwóch lektorów i trzech ministrantów. Ponadto każdy jest zapisany minimum jeden raz na dyżur wyznaczający wybraną Mszę w dzień powszedni. Wielu ministrantów przychodzi na służenie podczas Eucharystii dodatkowo.

W związku z tym praktycznie nie ma Mszy Świętej, na której nie byłoby ministranta albo lektora. W celu nagrodzenia i zachęcenia chłopców do służby istnieje lista, na której zapisują odpowiednią ilość punktów za Msze i Nabożeństwa.

Co miesiąc punkty te są liczone i tworzona jest lista z sumami punktów.

Kolejną formą nagrody i motywacji do służenia jest okres wizyt duszpasterskich. Podczas nich każdy kapłan udaje się z dwojgiem ministrantów na kolędę. To ile razy dana osoba pójdzie po kolędzie jest sprawiedliwie wyznaczane na podstawie całorocznego zaangażowania w służbę.

Nasza wspólnota obecna jest w pełnym składzie podczas ważnych wydarzeń w ciągu roku począwszy od całego Triduum Paschalnego, przez odpust parafialny i święta wojskowe, po uroczyste Msze Święte pod przewodnictwem Biskupa.

Większość chłopców angażuje się w bycie jak najlepszym ministrantem o czym świadczy wysoka frekwencja na cotygodniowych zbiórkach w ciągu roku szkolnego i ich częsta obecność na Mszach Świętych w niedziele i dni powszednie.

Szczególnym okresem są wakacje kiedy cała młodzież odpoczywa od szkoły.

Jednak nie jest to czas wolny od służby dla ministranta. Służenie w tym czasie jest zorganizowane w taki sposób, że każdy wybiera sobie jeden tydzień wakacji podczas którego będzie służył na wszystkich Mszach w dzień powszedni.

Na każdy z tygodni przypada od jednego do dwóch lektorów i od trzech do czterech ministrantów. Służenie w niedziele pozostaje bez zmian. Tym sposobem nawet podczas wakacji nie ma Mszy w naszej parafii bez ministranta.

4. Wymiar wspólnotowy Liturgicznej Służby Ołtarza

Pierwszym elementem tworzenia prawdziwej wspólnoty jest to, aby spędzać razem czas na Eucharystii, modlitwie oraz czytaniu i rozważaniu Słowa Bożego.

Drugim istotnym ogniwem łączącym wspólnotę jest wspólna zabawa, uczestnictwo w wyjazdach, coraz lepsze poznawanie się, spędzanie wolnego czasu. To wszystko ma miejsce w naszej grupie.

Od 2012 do 2014 roku licznie braliśmy udział w wyjazdach wakacyjnych do Kotani.

W zeszłym roku podczas wakacji został zorganizowany wyjazd do Zakopanego dla całej Liturgicznej Służby Ołtarza z naszej parafii oraz Oazy.

Był to niezwykły czas, kiedy to oprócz formacji duchowej i możliwości zdobywania umiejętności liturgicznych, oglądaliśmy piękno gór i zwiedziliśmy wiele pięknych miejsc.

W związku z wysokimi kosztami tego wyjazdu oprócz dofinansowania ówczesnego księdza proboszcza podjęliśmy inicjatywy, dzięki którym koszty obniżyły się i w niewielkim stopniu nas obciążyły.

Pierwszym przedsięwzięciem, które zrealizowaliśmy było rozprowadzenie samodzielnie wykonanych ozdób wielkanocnych.

Następnie udało nam się rozprowadzić 1050 egzemplarzy kieszonkowego wydania Ewangelii na 1050 rocznicę chrztu Polski.

Z kolei w tym roku sprzedaliśmy 53 kalendarze tematyczne o Miłosierdziu Bożym i 105 sztuk Dzienniczków św. Siostry Faustyny, aby wierni mogli owocniej przeżyć Jubileuszowy Rok Miłosierdzia.

Dzięki temu już staramy się o środki na dofinansowanie tegorocznego wyjazdu wakacyjnego naszej wspólnoty.

Ponadto uczestniczyliśmy w wielu innych jednodniowych wyjazdach poza wakacjami, m.in. do Zabawy, Rymanowa czy pobliskiego Przedborza.

Poza wycieczkami uczestniczymy we wspólnych wyjściach do kina, które organizowane są dwa do trzech razy do roku.

Jednoczymy się również podczas Dnia Wspólnoty w Katedrze na początku września i na Mszy Krzyżma w Wielki Czwartek.

W ciągu roku odbywają się dyskoteki w salce na plebani dla Liturgicznej Służby Ołtarza i Oazy, jak i wieczory filmowe oraz spotkania przy grillu.

Ważnym wydarzeniem jest uroczysta Msza Święta kończąca roczną formację LSO i Oazy pod koniec czerwca, po której bezpośrednio rozpoczyna się Agapa, czyli wspólna zabawa połączona z poczęstunkiem i kończąca się uroczystym błogosławieństwem.

Dodatkowo w każdą sobotę podczas roku szkolnego mamy możliwość korzystania z hali sportowej w Zespole Szkół Ekonomicznych w Rzeszowie, gdzie gramy w gry zespołowe i spędzamy czas na wspólnej zabawie.

Kolejnym wydarzeniem które jednoczy naszą wspólnotę jest Opłatek ministrancki, podczas którego łamiemy się opłatkiem składając wzajemne życzenia, jemy tradycyjne potrawy wigilijne oraz śpiewamy kolędy.

Wszystkie te elementy świadczą o naszej jedności i tworzeniu prężnie funkcjonującej wspólnoty.

5. Skutki przynależności do Liturgicznej Służby Ołtarza

Bycie ministrantem daje młodemu człowiekowi możliwość formacji duchowej poprzez uczestnictwo w rekolekcjach, poznawanie piękna liturgii i źródła wiary oraz stwarza piękną alternatywę spędzania wolnego czasu.

Liturgiczna Służba Ołtarza zasiewa potrzebę służenia Bogu, kochania Go oraz szerzenia Królestwa Chrystusowego w swojej duszy, w swojej rodzinnie i w swym środowisku.

Dzięki temu wpojone zostają wartości uniwersalne, które w dzisiejszym świecie są zatracane.

Ministrant powinien mieć świadomość wagi funkcji jaką pełni, a to z kolei powinno determinować go do ciągłego kształtowania swojej osobowości i stawania się coraz lepszym człowiekiem, a w konsekwencji do bycia przykładem i świadectwem dla reszty osób.

Wspólnota Liturgicznej Służby Ołtarza otwarta jest dla każdego młodego chłopca, który pragnie wkroczyć w tajemnicę poznania Boga dzięki służeniu Mu.

Jej celem jest kształtowanie odpowiedniej hierarchii wartości w młodym człowieku i przygotowanie go do lepszego dojrzałego życia.

an. Piotr Rakowski